Kultura Paraćin Vesti Zabava

Biblioteka “Dr Vićentije Rakić” u Paraćinu bogati svoj fond knjiga novim naslovima

U poslednje vreme, biblioteku “Dr Vićentije Rakić” u Paraćinu redovno posećuju grupice mališana predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, sa kojima bibliotekari organizuju zabavne i edukativne aktivnosti. Biljana Drenovaković, direktorka ove ustanove, ističe da se svake godine knjižni fond obogaćuje, kako dečjom literaturom, tako i literaturom za odrasle.

Nedavno je stiglo 74 knjige kao poklon od Narodne biblioteke Srbije, što je značajno doprinelo fondovima srpske književnosti i zbirki zavičajnih autora. Takođe, stiglo je nekoliko stručnih knjiga i priručnika iz oblasti sociologije, novinarstva, kao i fototipsko izdanje rukopisnog lista “Naši dani” (1942-1945).

Prema rečima Drenovakovićeve, prošle godine biblioteka je obogatila svoj fond sa 3.892 naslova, od kojih je 1.436 dobijeno na poklon, 683 knjige su kupljene, a iz sopstvenih izdanja je bilo 104 naslova. Ministarstvo kulture je doprinelo sa 665 naslova vrednih preko 570.000 dinara. Takođe, iz budžeta opštine za kupovinu knjiga je izdvojeno 200.000 dinara, dok je sama ustanova uložila blizu 300.000 sopstvenih prihoda u nova izdanja.

Direktorka najavljuje da će tokom ove godine biti dodatno obogaćen fond knjiga, sa zanimljivim naslovima za sve kategorije čitalaca, čiji broj se kontinuirano povećava iz meseca u mesec.

Foto: Z. Rašić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *