Aktuelno Despotovac Hronika Moje Mesto

Otrovano 15 životinja u okolini Despotovca: Apel za zaštitu životinja

U žalosnom događaju koji je potresao okolinu Despotovca, pripadnici Policijske uprave Jagodina su podneli krivične prijave Osnovnom sudu u Despotovcu protiv dva lica zbog sumnje da su otrovali čak 15 životinja. Incident se dogodio u selima Stenjevac i Strmosten, gde su otrovani 12 pasa, dve mačke i jedna lisica.

Prema nezvaničnim informacijama, ova lica su otrovala životinje s namerom da eliminišu tzv. “pse lutalice”. Međutim, takva brutalna akcija predstavlja ne samo kršenje zakona, već i suštinsko nepoštovanje prema životinjama i njihovom pravu na život.

Ovakvi zločini ne samo da ugrožavaju životinje, već predstavljaju i opasnost po javnu bezbednost, s obzirom na mogućnost da otrov dospe i do drugih životinja, pa čak i dece ili ljudi koji bi mogli da ga nenamerno konzumiraju.

Otrovati životinje nije rešenje problema napuštenih pasa i mačaka. Umesto toga, potrebno je raditi na humanim i efikasnim metodama kontrole populacije pasa, kao što su sterilizacija i kastracija, promocija udomljavanja i edukacija građana o odgovornom vlasništvu nad životinjama.

Apelujemo na nadležne organe da ozbiljno shvate ovaj incident i adekvatno kazne počinioce, kao i da preduzmu mere kako bi se sprečili slični zločini u budućnosti. Takođe, pozivamo građane da budu svesni važnosti zaštite životinja i da se aktivno angažuju u borbi protiv zlostavljanja i ubijanja životinja.

Otrovati i zlostavljati životinje je ne samo nehumano, već i protivzakonito. Zaštita životinja je deo naše moralne i društvene odgovornosti, i kao takva, treba da bude prioritet za sve nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *