Paraćin

OD JUČE PARAĆINSKI KEJ NOSI IME PUKOVNIKA ŽIVOTE ĐURIĆA

Opština Paraćin se na najbolji način posle 23 godine od njegove herojske pogibije zahvalila heroju, komandantu 241. lovačko-bombarderske eskadrile, potpukovniku Životu Đuriću koji je poginuo na borbenom zadatku 25. marta 1999. godine.

Paraćinska lokalna samouprava pokazala je još jednom da ne zaboravljq one koji su položili živote za slobodu naše otadžbine.


Major Života Đurić, komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile ratnog vazduhoplovstva je tog 25. marta 1999. godine, dan nakon što je NATO pakt napao tadašnju Saveznu Republinu Jugoslaviju poleteo na svoj poslednji borbeni zadatak.

Negde iznad Glogovca na Kosovu opazio je bazu OVK gde je sa dve bombe iz svog ORLA J22 uništio komandu i skladište albanskih terorista. Nastavio je let prema unapred određenom cilju i u jednom trenutku, kada je morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje. Pao je na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha.
Heroj Života Đurić se nije katapultirao, jer nije želeo živ teroristima da padne u ruke, već se zajedno sa avionom obrušio na neprijatelja. Dva dana se vodio kao nestao – ispričala je njegova supruga Biljana novinarima kasnije. U trenutku Životine pogibije njihov sin Aleksandar imao je deset godina, a ćerka Ana devet.
Posmrtno je odlikovan i unapređen u čin potpukovnika.

Prošle godine u njegovom rodnom Davidovcu je otkriiven spomenik ovom heroju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *