Paraćin

U galeriji kulturnog centra predstavljen mozaik koji će krasiti manastir na Hilandaru

Mozaik Svetog kralja Stefana Milutina predstavljen je sinoć u galeriji K.C. Paraćincima. Razlog zašto je baš Paraćin taj koji je imao privilegiju da vidi mozaik i pre postavljenja u hilandarskom manastiru je taj što je ovo umetničko delo izradila porodica Ivanović, čuvena porodicq paraćinskih umetnika.

Ovo impozantno otkrili su sveštenik Bratislav Đorđević, starešina crkve Svete Trojice u Paraćinu, i Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin. Oni su bili saglasni u tome da ovaj mozaik treba sve Paraćince da učini ponosnima.

Mozaik Svetog kralja Stefana Milutina napravio je paraćinski umetnik Zoran Ivanović sa svojom decom i već danas će najstariji Ivanović krenuti put Svete Gore.

Mozaik vladara iz love Nemanjića je izrađen za samo dva meseca, a prema rečima paraćinskog umetnika, to je posao koji zahteva rad od minimum pet meseci. Ipak, kada se spoje četiri glave i osam ruku – nemoguće se pretvara u moguće.

Po Zoranovom povratku iz Hilandara, Ivanovići nastavljaju rad na mozaiku Vavedenje koji će se nalaziti na samom ulazu u manastir. Za ovaj manastir, Ivanovići će u narednom periodu uraditi još dva mozaika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *