Aktuelno Moje Mesto Vesti

EVO KAKO DANAS ŠKOLE PROSLAVLJAJU SVETOG SAVU

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko.

Odrekao se svetovnog života i zamonašio veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj Gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Srbiju se vratio 1208. godine da potpuno izmiri zavađenu braću. Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći osnovne verske i svetovne pouke.

Danas osnovne i srednje škole širom Srbije proslavljaju Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Ranijih godina škole su školsku slavu obeležavale prigodnim priredbama, ali ove godine, s obzirom na situaciju, to nije moguće.

Neke od škola kao i Muzička škola „Milenko Živković“ iz Paraćina našle su način da obeleže ovaj dan.

„Školsku slavu Sv. Sava kao i prethodnih godina obeležićemo koncertom. Neke od najlepših valcera u izvođenju profesora škole možete da poslušate na YouTube kanalu škole Muzička škola Paraćin 27. januara 2021. godine!“ – objavljeno je na zvaničnoj stranivi škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *