Aktuelno Moje Mesto Paraćin Paracin dnevno Vesti

Puštena probna proizvodnja ambalažnog stakla u paraćinskoj staklari: Novi korak ka ekonomskom napretku

U paraćinskoj Staklari, 7. maja 2024. godine, označen je važan događaj – puštena je prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći. Ovaj trenutak predstavlja prekretnicu za srpsku staklarsku industriju, s proizvodima visokog kvaliteta namenjenim domaćem tržištu i tržištima Jugoistočne Evrope. Ova inicijativa predstavlja važan korak ka ponovnom aktiviranju staklarske industrije u Srbiji i ostvarivanju sopstvenog snabdevanja ambalažnim staklom.

Investicija u novu peć iznosi 50 miliona evra i podržana je od strane Vlade Republike Srbije. Generalni direktor SFS Paraćin i grupe „Vaider Group“, Peter Čas, ističe da se radi o prvom koraku u dugoročnom investicionom ciklusu vrednom više od 150 miliona evra, koji će Srbiju postaviti na međunarodnu mapu značajnih proizvođača stakla i staklene ambalaže visokog kvaliteta.

SFS Paraćin, preuzet od strane međunarodne grupe „Vaider Group“ krajem 2022. godine, sada ostvaruje svoje obećanje o ponovnom aktiviranju. Peter Čas naglašava podršku Vlade Republike Srbije i Razvojne agencije Srbije, kao i angažman timova SFS Paraćin i Steklarne Hrastnik.

Ova inicijativa ne samo što označava buđenje staklarske industrije u Paraćinu i Srbiji, već i postavlja ciljeve za „Vaider Group“ da postane jedna od vodećih evropskih grupa u proizvodnji visokokvalitetne staklene ambalaže. Planira se uspostavljanje nove fabrike kako bi se povećali proizvodni kapaciteti i otvorila nova radna mesta.

U narednim mesecima, pažnja će biti posvećena praćenju tehničkih i proizvodnih parametara, a industrijska proizvodnja u punom kapacitetu očekuje se do kraja godine. Ovaj poduhvat ne samo da obećava ekonomski rast za Paraćin i Srbiju, već i otvara put ka globalnoj konkurentnosti srpske staklarske industrije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *