Paraćin Vesti

Romi u Paraćinu obeležili Tetkicu Bibiju, svoju tradicionalnu slavu

Juče su Romi pravoslavne veroispovesti u Paraćinu na tradicionalan način, uz sečenje kolača, paljenje sveća i u dobrom raspoloženju, obeležili svoju slavu – verski praznik Tetkicu Bibiju.

Već godinama se okupljaju kod zapisa poslednjeg dana januara, uz prisustvo sveštenika koji seče kolač i osveštava zapis, iako Bibija nije kanonizovana svetica. Porodica Vukadinović bila je kolačar ove godine. Nakon toga, Romi pale sveće za zdravlje svojih ukućana, objasnila je predsednica UG “Đurđevdan”, Dinka Đorđević.

Foto: Opština Paraćin

Mladi i deca se posebno raduju ovom prazniku, dolazeći u dobrom raspoloženju da se druže. Nakon ceremonije, tradicionalno se nastavlja sa dobrim provodom uz muziku u jednom od restorana, što je uobičajeno u urbanim sredinama.

Organizacija proslave svake godine dobija podršku Opštine Paraćin.

Foto: Opština Paraćin

Bibija se obično predstavlja kao Romkinja okružena decom, a postoji verzija gde je ona svetiteljka koja stoji ispod drveta kruške raširenih ruku, dok joj mnogo dece prilazi.

Romi veruju u predanje da je Bibija u 15. veku mnogo romske dece zaštitila od kuge, pa se slavi kao isceliteljka i zaštitnica porodice, posebno zdravlja dece.

Pre pet godina, verski praznik Bibija uvršten je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, što pokazuje značaj očuvanja ove tradicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *