Paraćin Vesti

Nacionalni dan bez duvana: Borba protiv pušenja u Srbiji

U Srbiji se tradicionalno obeležava Nacionalni dan bez duvana svakog 31. januara, a ove godine pod sloganom “365 dana bez duvana”.

Upotreba duvana ima štetan uticaj na organizam i povezana je s najčešćim bolestima kao što su bolesti srca, maligne bolesti, dijabetes i hronične respiratorne bolesti. Svake godine u svetu zbog duvana prevremeno umre osam miliona ljudi, uključujući najmanje milion ne-pušača zbog izloženosti duvanskom dimu.

Najčešće korišćeni duvanski proizvod u Srbiji su cigarete, a istraživanje iz 2019. pokazuje da ih svakodnevno puši 26,5% stanovništva starijeg od 15 godina.

Napori u kontroli duvana uključuju zakonske zabrane pušenja u javnim prostorima, koje štite ljude od duvanskog dima, dok podrška i motivacija pušačima da prestanu pušiti igraju ključnu ulogu u prevenciji štetnih efekata duvana.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokrenuo je besplatnu telefonsku liniju i internet stranicu u junu 2022. godine radi podrške osobama koje žele da prestanu pušiti. Na raspolaganju su odgovori na pitanja pušača koji razmišljaju o prestanku ili su već prestali, dostupni svakog radnog dana od 11 do 14 časova, pozivom na broj 080 020 0002 ili posetom internet stranici https://ostavipusenje.rs/.

Foto: Facebook / Crveni krst Paraćin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *