Vesti

Profesor Aleksandar Kavčić omogućio đacima u Srbiji besplatne udžbenike

Srbin Aleksandar Kavčić profesor je na univerzitetu Karnegi Melon u USA i nedavno je dobio parnicu protiv kompanije Marvel.

Oni su njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito koristili zbog čega ih je tužio i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu – 750 miliona dolara. Od dela novca želi da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

Njegova fondacija “Alek Kavčić” već fukcioniše i donira računare matematičkoj gimnaziji Beograd. Nakon spora koji je dobio on planira da svim đacima u Srbiji omogući besplatne udžbenike.

“Udžbenici moraju biti besplatni, to je tako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada. Čak ni u Americi – bastionu liberalnog kapitalizma, ne postoji slobodno tržište udžbenika. Mi smo od tržišta udžbenika, od jedne obaveze, napravili slobodno tržište gde se sada nadmeću razni izdavači, ko će više udžbenika da proda za osnovce. Pošto su svi ti udžbenici isti, generalno isti, odobreni od Ministarstva, jedini način da dođe do diferencijacije nekog udžbenika u odnosu na drugi je korupcija” – istakao jeu jednom intervjuu Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik.

Udžbenike je moguće preuzeti u elektronskoj formi na sajtu besplatnabiblioteka.com Prema rečima Kavčića prvog dana je preuzeto 8670 udžbenika a “najpopularniji”je bio matematika za 7. razred koji ima najviše preuzimanja. Ušteda koju su roditelji ostvarili je po njegovoj računici oko 60.000 evra.

Potez prfesora Kavčića je za divljenje i predstavlja nastavak tradicije zadužbinarstva u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *