Vesti Zdravlje

Ruska vakcina štiti od korone najmanje dve godine

Direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev izjavio je da „trenutni sporazum“ koji je sa tim fondom potpisala vlada Srbije, predviđa snabdevanje zemlje sa dva miliona doza vakcine sputnjik V.

„Reč je o vakcini koja se daje u dve doze, što znači da će to biti dovoljno za imunizaciju milion ljudi. Prva serija je isporučena neposredno pre Nove godine“, rekao je Dmitrijev za list Politika.
On je naveo da je rano reći koliko dugo će vakcina štititi od koronavirusa, ali da se na osnovu eksperimentalnih podataka očekuje se da će sputnjik V dati najmanje dve godine imuniteta na kovid 19.

Kako je naveo, postoje sve vrste vakcine sputnjik V – tečna i liofilizovana, pogodna za transport na udaljena, teško pristupačna mesta.
„Tečna, koja treba da se čuva na minus 18 stepeni Celzijusovih i takozvana liofilizovana, koja se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusovih. Ovo se poredi sa temperaturom od minus 70 stepeni Celzijusovih, na kojoj treba čuvati neke druge vakcine“, naveo je Dmitrijev.
Prema njegovim rečima, liofilizovani oblik razvijen je posebno za transport vakcine na udaljena, teško pristupačna mesta, sa ograničenim pristupom savremenoj medicinskoj infrastrukturi.
Kako je rekao, od kako je u Rusiji u decembru počeo program masovne vakcinacije, više od milion ljudi već je vakcinisano, i taj broj trebalo bi znatno da poraste u narednim nedeljama i mesecima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *