Aktuelno Vesti

DA LI DECA STARIJA OD 4 GODINE TREBAJU DA NOSE MASKE U VRTIĆIMA

U Službenom glasniku Srbije juče je objavljena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, usvojena na sednici Vlade 15. decembra, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu, kao što je ova za decu i maske.

Kako stoji u tekstu te Vladine uredbi, deca starija od četiri godine, obavezna su da nose maske. Uz dobro poznata pravila o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dodaje se i ovo:

“Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u – zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra”.

Na ovu temu jutros je govorio i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Na pitanje novinara da li se obavezno nošenje maski za decu stariju od četiri godine odnosi i na vrtiće, Kon je rekao da je to mera od ranije, “samo je malo zaboravljena”, ali deca u vrtiću definitvno ne nose maske.

– Ne nose se iz prostog razloga, a to jer je tako nemoguće organizovti rad. Pa su deca u manjim grupama, postoje prvila da roditelji odnosno pratioci nose maske kada dolaze… – rekao je dr Kon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *