Aktuelno Zdravlje

Dokle ćemo nositi maske?

Stručnjaci kažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa.

Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospeju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, takođe može biti izložena infekciji.

Otkad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred prodavnicu i shvatite da masku niste poneli sa sobom. Isto se tako verovatno pitate: Kada ću smeti da prestanem da nosim masku?
Mnogi stručnjaci će reći: Ne u dogledno vreme
Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gde drugi ljudi mogu da ga udahnu. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete sprečiti širenje zaraze.
S obzirom na to, lako je zaključiti da ćemo prestati da nosimo maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo preneti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo biti u mogućnosti da putujemo po svetu bez maski. To će se desiti kada
* bude postojao dokaz da je vakcina dostupna i koristi se u tolikoj meri da se drastično smanjio broj zaraženih ili
* ostvarimo “imunitet krda” na koronavirus ili
* svi postanemo imuni na virus.
Problem je u tome što ne znamo kada će nešto od ovoga da se dogodi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih pet godina. Taj model pokazuje da će broj osoba obolelih od kovida 19 i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije vakcina. Podatak ukazuje da ćemo morati da nastavimo da nosimo maske kako bismo sprečili veliki broj novoobolelih.


Važno je zato maske održavati čistima i dezinfikovanim sve vreme, inače nema smisla nositi ih… Evo kako najbolje da to uradite, bilo da se radi o onoj platnenoj ili hirurškoj.
Pravilna briga o platnenim maskama
Specijalista za infektivne bolesti, dr med. Debra Gof navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju grupi predmeta koji mogu da se čiste. Ako planirate da je perete u mašini za veš, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje lekar. Masku stavite direktno u mašinu i opet odmah operite ruke. Savetuje da koristite prašak za veš koji inače koristite, ali možete da koristite i izbeljivač za veš pa treba odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, uključite program sušenja na visokim temperaturama.
Ako želite masku da perete ručno, dr Gof savetuje da sledite istu proceduru pranja ruku pre skidanja maske s lica. Kako biste je uspešno dezinfikovali, u posudu stavite 4 kašičice izbeljivača za veš u litru vode i ostavite u tom rastvoru masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na vazduhu. Gofova smatra da ova maska treba da se čisti nakon svakog nošenja.


Kako dezinfikovati medicinske maske?
Dr Kaiming Je i profesor na Univerzitetu Bingamton u Njujorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namenjene samo za jednokratnu upotrebu, a to znali da treba da je bacite odmah nakon korišćenja. Dodaje kako može da se koristi opet ali samo ako se radi o posebnim uslovima i ako je pravilno dezinfikovana.
Na primer, N95 maske (Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) se mogu dezinfikovati u za to posebnim aparatima. Dodaje kako do danas nisu sprovedeni testovi koji pokazuju da medicinske maske mogu uspešno da se dezinfikuju i ponovo koriste.
Ako niste u mogućnosti da zamenite masku odmah nakon korišćenja, a potrebna vam je, dr Gof savetuje da je dobro pregledate kada je skinete. Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate je baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savetuje da je odložite u papirnatu vrećicu pre drugog korišćenja. Idealno bi bilo, naravno, da je koristite samo jednom.
Štitnik za lice, vizir – kako ga dezinfikovati?
Dr Gof ističe kako se radi o posebnoj kategoriji, ali i ne štite od kašljanja i kijanja od osobe koja je iza vas, ali će zaštiti oči. Napominje kako se često koriste kako dodatak platnenim ili hirurškim maskama, kao dodatna zaštita. Kako biste ga očistili, uzmite čistu krpicu i neutralan deterdžent ili čistu maramicu i prebrišite unutrašnju površinu vezira. Spoljnu stranu prebrišite alkoholom ili čistom vodom i pustite da se osuši.
Nakon ovog postupka dobro operite ruke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *