Ćuprija Despotovac Paraćin Svilajnac Vesti

Nedelja otvorenih vrata za vakcinaciju protiv HPV virusa počinje 22. aprila

Od naredne nedelje, počevši od 22. aprila pa sve do 28. aprila, održaće se Nedelja otvorenih vrata za vakcinaciju protiv HPV-a (humanog papiloma virusa). Tokom ovog perioda, od 8 do 18 časova, u prostorijama Školskih dispanzera – Domova zdravlja Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Ćuprija biće organizovana vakcinacija. Cilj ove inicijative je sprečavanje infekcija izazvanih HPV virusom, koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Vakcina Gardasil 9 je besplatna za decu oba pola od 9 do 19 godina, a nedelja otvorenih vrata je posebno namenjena deci 2005. godišta, kako bi iskoristili poslednju priliku da se vakcinišu o trošku države. Ovo je važan korak u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV virusom, a vakcinacija je pokazala svoju efikasnost i bezbednost.

Roditelji koji razmišljaju o vakcinaciji svoje dece mogu se konsultovati sa pedijatrima radi dobijanja preporuka i informacija o beneficijama vakcinacije. Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koji žele da vakcinišu dete HPV vakcinom, mogu se obratiti izabranom pedijatru u Domu zdravlja, gde su dostupne vakcine. Deca sa navršenih 16 godina života i starija, mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru. Ovo je važan korak ka stvaranju kolektivnog imuniteta i očuvanju zdravlja dece.

Foto: rtvparacin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *