Aktuelno Kultura Moje Mesto Paraćin Paracin dnevno Vesti

Promocija umetničkih zanata: Oživljavanje staklarske umetnosti u paraćinskoj biblioteci


U atrijumu paraćinske biblioteke “Dr Vićentije Rakić” održana je promocija Evropskih dana umetničkih zanata. Creative Glass LAB, pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za zanate (World Craft Council Europe), pridružio se međunarodnoj proslavi posvećenoj umetničkim zanatima. Fokus ovogodišnjeg Lab-a bio je na afirmaciji umetničkih zanata vezanih za proizvodnju stakla, pod temom “Umetnost na staklu”, uz podršku biblioteke “Dr Vićentije Rakić” i Gimnazije Paraćin. Učenici ove škole su, uz asistenciju paraćinske umetnice Sare Masnikose, ukrašavali staklo koristeći tradicionalne tehnike oslikavanja.

Ova godina predstavlja prvo učešće Srbije u obeležavanju Manifestacije posvećene očuvanju i afirmaciji starih zanata, koja se organizuje širom Evrope od 2. do 8. aprila. Događaj u Paraćinu predstavlja eksperimentalni program. Hristina Mikić, predstavnica Instituta za kreativno preduzetništvo, naglasila je važnost obeležavanja ovog događaja. Cilj projekta koji je sproveden u Paraćinu jeste upoznavanje srednjoškolaca sa tradicionalnim zanatom staklarske umetnosti i lokalnim industrijskim nasleđem, kao i podsticanje razvoja estetskog senzibiliteta i kreativnosti kod učenika.

Dani umetničkih zanata su nastali 2002. godine uz podršku francuske vlade, a postali su evropska manifestacija 2012. godine. Organizuje ih Međunarodni savet za zanate Evrope, s ciljem promocije i slavljenja zanatskih veština. Manifestacija se održava svake godine, a glavne aktivnosti uključuju demonstracije umetničkih zanata, promociju u školama, obrazovnim ustanovama, kreativnim ateljeima i među širom publikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *