Kultura Paraćin Vesti

Srbija se pridružuje Evropskim danima umetničkih zanata s događajem “Umetnost na staklu” u Paraćinu

U okviru Creative Glass LAB 2024, pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za zanate (World Craft Council Europe), Paraćin će biti domaćin događaja posvećenog umetnosti na staklu tokom manifestacije Evropski dani umetničkih zanata. Polaznici će imati priliku da se upoznaju s tradicionalnim umetničkim tehnikama u staklarstvu i uz podršku umetnice Sare Masnikose stvore uspomene inspirisane lokalnim industrijskim nasleđem.

Svi zainteresovani građani pozvani su da se pridruže ovom događaju koji će se održati sutra, 4. aprila 2024. godine, u atrijumu Biblioteke “Dr Vićentije Rakić” u Paraćinu, od 12h do 14h.

Ova manifestacija, koja se svake godine održava širom Evrope, promoviše umetničke zanate kroz demonstracije, obrazovne aktivnosti i interakciju s publikom. Prvi put, Srbija se priključuje ovom događaju kako bi afirmisala umetničke zanate u paraćinskom staklarstvu.

Kroz istraživanje paraćinskog staklarstva kao umetničkog zanata, učesnici će razviti estetski osećaj, kreativnost i veštine izražavanja u medijumu stakla, istovremeno doprinoseći očuvanju i popularizaciji lokalnog industrijskog nasleđa. Ova inicijativa takođe podstiče korišćenje starog stakla na ekološki odgovoran način, pružajući mu novu upotrebnu i estetsku vrednost kroz kreativno delovanje.

Foto: Kreativno staklo Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *