Moje Mesto Paraćin Vesti Zdravlje

Međunarodna akcija kontrole saobraćaja u toku: Fokus na sigurnosne pojaseve i prevoz dece

Saobraćajna policija Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodi međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta. Akcija je usmerena na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje i načina prevoženja dece u vozilima.

Ova akcija istovremeno se sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL, a saobraćajna policija preduzima mere prema licima koja ne koriste sigurnosne pojaseve za vreme vožnje, kao i prema onima koji decu prevoze na nepropisan način.

Prema novim istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 85% osoba koristi sigurnosne pojaseve na prednjim sedištima, dok ih svega 17% koristi na zadnjim sedištima vozila. Takođe, samo 60% roditelja prevozi decu u skladu sa zakonom.

Tokom 2023. godine, više od 100 vozača i putnika u putničkim vozilima je stradalo jer nisu koristili sigurnosne pojaseve u trenutku saobraćajne nezgode. Takođe, više od 172.000 učesnika je sankcionisano zbog nepoštovanja pravila korišćenja pojaseva, dok je 4.200 osoba kažnjeno zbog nepropisnog prevoza dece.

Foto: rtvparacin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *