Kultura Paraćin Vesti

Parastos stradalim Drenovčanima u Prvom svetskom ratu i pomen generalu Iliji Gojkoviću

Boračka udruženja iz Paraćina i potomci stradalih heroja okupili su se kako bi odali počast stradalim Drenovčanima iz Prvog svetskog rata. Na 107. godišnjicu pogibije, vence su položili na spomenik u ovom selu, u čast najznačajnijeg među njima – generala Ilije Gojkovića.

U Prvom svetskom ratu, gotovo deset miliona ljudi izgubilo je živote, dok je duplo više njih bilo ranjeno. Srbi su bili među najviše stradalima, s nekoliko stotina poginulih i ranjenih.

Ilija Gojković, rođeni Drenovčanin, učestvovao je u šest ratova i bio je komandant Moravske divizije. Najznačajnija bitka u njegovom životu bila je na Sredozemnom moru, gde je izgubio život. Pomen stradalima u Prvom svetskom ratu odao je i njegov potomak Gordana Marković, takođe rođena Drenovčanka.

Inicijativa da se podigne spomenik Iliji Gojkoviću u Drenovcu postoji već dugo. Predsednik Udruženja “General Ilija Gojković” izjavio je da je ta inicijativa blizu realizacije, što će biti ponos za sve Drenovčane.

Pomen su održali sveštenici seoske crkve, a vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije, Udruženja ratnih vojnih veterana, KUD “Spasovdanski vez” i domaćin – Udruženje građana “General Ilija Gojković”.

Foto: rtvparacin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *