Paraćin Sport Vesti

Kineski igrač Jiang iznenadio na Zimskom šahovskom festivalu u Paraćinu

Na glavnom Open A turniru Zimskog šahovskog festivala u Paraćinu, mladi Kinez Haoken Jiang priredio je iznenađenje osvojivši prvo mesto. Sjajno je odigrao sve partije, a u poslednjem kolu je savladao prvog nosioca turnira, velemajstora Mihaila Brijakina. Osvojivši sedam poena, Jiang je zaslužio pobednički pehar i prvu normu za titulu internacionalnog majstora, čime je pokazao da nova generacija preuzima vođstvo u ovoj igri. Suat Atalik je završio na drugom mestu, a treće mesto je pripalo Nikoli Sedlaku. Turnir je okupio ukupno 62 igrača, od kojih je 28 imalo međunarodne titule, među kojima su bila četiri velemajstora i osam internacionalnih majstora.

Stefan Kostić potvrdio je svoju ulogu favorita osvajanjem prvog mesta sa 7,5 poena na Open B turniru.

Pored glavnih turnira, u okviru Zimskog festivala, održana su i dva jednodnevna takmičenja. Pobednički pehar na Memorijalu “Aleksandar Aca Stojanović” osvojio je Pavel Dvališvili iz Rusije, nakon što je u međusobnom duelu savladao Brijakina. Sa druge strane, Brijakin je osvojio prvu nagradu na otvorenom turniru u ubrzanom šahu.

Više od 120 igrača iz 25 država okupilo se na šahovskim tablama u Paraćinu, a najboljima na dva glavna turnira nagrade je uručila Tanja Stojković, predsednica Omladinskog šahovskog kluba “Paraćin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *