Aktuelno Zdravlje

Tiodorović: Organizovati slave u bezbednim uslovima

Korišćenje svih mera je dalo rezultat kojim smo bili zadovoljni, ali to ne znači da treba da se uspavamo, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da Srbiji predstoji period slava i da domaćini treba da nastave da ih obeležavaju, ali da se odgovorno ponašaju.

“Krajem oktobra i u novembru dolaze slave. Velika je karakteristika Srba da slave, mogu da nastave tradiciju, ali da se pridržavaju mera i razmišljaju o budućnosti svih nas. Treba da vode računa da im prostorije ne budu prenatrpane, da slave u kući, tamo gde žive, da prilagode broj. Sveštenici treba da se pridržavaju mera kada svete vodicu i celivaju kolač. Želimo da se slave pamte, nastave i da unuci nastave da ih slave”, rekao je dr Tiodorović za TV Prvu.
Dezinfekcija, nošenje, maski i distanci je ozbiljna mera. Prema njegovim rečima, ako nastavimo sa ovim merama i budemo mislili na svoje zdravlje, onda ćemo ipak usporiti dalje javljanje virusa i povećanje broja obolelih.
“To nam je cilj i to će nam omogućiti da budemo pripremljeniji za zimski period kada ćemo više boraviti u zatvorenom prostoru i kada budemo sprovodili strožije mere. Situacija se može u 24 sata i nekoliko dana promeniti ako se ne koriste mere. Miholjsko leto je dobro jer će ljudi boraviti više napolju i to će biti do kraja oktobra i od novembra se mere moraju pojačati.”


Koliki je rizik u školama?
U školama postoji neki mali rizik prenošenja, smatra dr Tiodorvić, ali kaže da u prirodi ne postoji rizik jednak nuli.
“Dakle ako dete dolazi iz porodice u kojoj je neko pozitivan, svakako treba da odustanu od dolaska u školu. Roditelji treba da razmišljaju o tome da u školu šalju sigurno i zdravo dete i da očekuju da će ono i u školi biti zdravo. Ako se toga pridržavaju i ako se poštuju mere, možemo da budemo sigurni u jedno – nećemo imati eksploziju širenja te bolesti među decom.”
Takođe je postavio pitanje gde su ta deca bila pethodnih meseci.
“Ja ne mogu da prihvatim kao istinu da su ona bila izolovana i sedela kući. Istina je da su ta deca boravila napolju, u dvorištu svoje kuće, svoje zgrade, pa i dvorištu škole. I ovih lepih dana su do kasno ostajali u školskom dvorištu. Da li postoji rizik? – Pa postoji, ali da li se taj rizik pojavio u obliku da imamo veliko povećanje – pa nije. Tih 24 škola, odnosno osamdesetak dece koje se razbolelo, na 880.000 učenika ne predstavlja sa objektivnog stanovišta podatak koji bi trebao da nas uplaši. Ne treba se plašiti. Treba samo sprovoditi mere, poštovati procedure i preporuke i na taj način ćemo očuvati decu.”
Odrasli su tu da brinu o tome da oni budu zdravi da bi deca bila zdrava.
Šta je sa pooštravanjem mera?
Doktor nije isključio mogućnost da zbog velikog broja zaraženih u zemljama oko nas može doći do “prelivanja”.
“Ovog trenutka nema potrebe za pooštravanjem mera, ali ima potrebe za njihovo striktno sprovođenje, da u autobus ne može da uđe niko ko nema masku, ni u bilo koji zatvoreni prostor, da na otvorenom prostoru držimo odstojanje od dva metra jer to će nam očuvati dobru situaciju koju imamo, a što je duže čuvamo to će biti bolje stanje i u onom periodu kad očekujemo da će biti više rizika, odnosno boravaka u zatvorenom prostoru.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *