Aktuelno Kultura Moje Mesto Paraćin Paracin dnevno Vesti

Izložba fotografija “Lično i bezlično” studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u ponedeljak u Kulturnom centru

Foto kino klub Paraćin u saradnji sa Kulturnim centrom organizuje izložbu fotografija desetoro studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložba pod nazivom “Lično i bezlično” biće svečano otvorena u ponedeljak, 17. juna, u 19 časova.

Izložba okuplja osam studenata četvrte godine odseka Primenjena grafika (modul Fotografija) i dvoje studenata sa odseka za Dizajn (modul Tekstil). Njihove serije fotografija obuhvataju urbane i seoske pejzaže, kao i scene iz mesta u kojima žive ili rade. Kroz ove radove autori razmatraju sopstveni odnos prema sadašnjosti i prošlosti, ljudima i okruženju. Istovremeno, oni preispituju uticaj dugogodišnjeg perioda tranzicije koja je transformisala sve što je imalo značenje u napušteno, zapušteno i bezlično.

Fotografija, kao medij, nosi dvostruku prirodu – ona je lična za osobu iza foto-aparata i za osobu koja se nalazi na njoj. Istovremeno, fotografija je i javna. Ona zamrzava prošlost i vreme, ali njeno značenje nije fiksirano u vremenu. Svaka fotografija se menja sa pojedincima koji je posmatraju, sa protokom vremena i promenama koje ono donosi.

Slično se može reći i za gradove, prirodu, sela, ulice ili krajeve. Svi ovi prostori su istovremeno javni i lični. Ne mogu se posmatrati isključivo kao fizički prostori ili pejzaži, jer se oni menjaju ne samo fizički, već i značenjski sa društvenim, istorijskim, ekonomskim i kulturnim promenama, kao i sa ljudima koji ih doživljavaju na različite načine.

Izložba “Lično i bezlično” pruža priliku posetiocima da kroz oči mladih umetnika dožive promene i tranzicije u okruženju, a otvaranje u Kulturnom centru u Paraćinu je savršena prilika za sve ljubitelje umetnosti da istraže i uživaju u ovim duboko promišljenim fotografskim radovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *