Aktuelno

Podignimo spomenik dostojan dela srpskih predaka

Orkestar Moravske divizije mirnim snom spi preko 100 godina u maslinjaku. U Analipsiju selu nadomak obale, iznad mesta Ipsos, nalazi se jedan maslinjak u kojem se još uvek nalaze kosti naših svetih i slavnih predaka pripadnika Moravske divizije koja je bila raspoređena na ovom prostoru Krfa pre 107 godina. 

Maslinjak koji se sinori sa samom portom crkve u ovom malenom selu pripada porodici Kefaloniki. Negdašnja prvakinja Atinske Opere, danas vremešna bakica Dora Kefaloniki, kako bi ispunila zaveštanje svoga oca, obratila se predstavnicima Svete Srbije (PSUSS), koja svake godine vodi najbolje đake iz regiona ”Stopama predaka” na Krf, učeći ih istoriju tamo gde se ona dogodila, prilikom čega oni obilaze postojeća spomen-obeležja, održavaju ih i postavljaju nova. 

Ona je iznoseći zaveštanje svojih roditelja upoznala predstavnike Svete Srbije i ostale prijatelje srodnih organizacija, od kojih je i naša Fondacija za svetinje, sa novim i do sad nepoznatim istorijskim faktima. Po svedočanstvu njenih predaka, a koje joj je preneo njen otac, na prostoru njihovog sela Analipsija koje se nalazi na prostoru između Kato Karokirakijane i Isposa gde je bila smeštena Moravska divizija sa civilima, na njihovom placu-maslinjaku su sahranjeni pripadnici vojnog orkestra Moravske divizije zajedno sa svojim instrumentima.

Po tom predanju i svedočanstvu njihova tela nikada nisu eshumirana i ostala su i nakon 1939. godine i sagrađenog Mauzoleja na ostrvu Vido gde su pohranjene kosti svih upokojenih pripadnika Vojske Kraljevine Srbije koji su se upokojili za vreme boravka na Krfu: 1.232 kasete sa imenima u zidovima, a u boksovima leve i desne strane objekta gde su lice i naličje Albanske spomenice pohranjeno je 1.532 neznana junaka. Kao posebnu priču i lični pečat dodala je i jedno svoje svedočanstvo iz perioda detinjstva – kada su noći bile mirne i vedre mogla je da se čuje tiha i lepa muzika iz njihovog porodičnog maslinjaka, iz dela gde počiva vojni orkestar Moravske divizije. 

Fondacija “Za svetinje” pokreće veliku Božićnu akciju “Budi i ti položajnik usnule Moravske divizije” gde nam je cilj da prikupimo 15.000€ i da postavimo spomenik dostajan naših predaka!

Akciju vodi Fondacija za svetinje, prikupljeno je do sada oko 6.000€ za više informacija možete se obratiti putem mejla koji je na sajtu www.fondacijazasvetinje.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *